dilluns, 14 d’abril del 2008

InStiTuCiOnS

El nou règim va establir noves institucions més democràtiques. L’estat deixava de ser confessional, s’establia l’autonomia municipal, amb elecció popular directa d’alcalde. Es reconeixia la figura del Referèndum.

El Parlament va esdevenir unicameral, eliminant el Senat ( cambra de la noblesa ).

Els Estatuts d’autonomia de Catalunya i Euskadi van establir un President, un Parlament i un Consell Executiu. També Galícia hauria disposat d’aquesta autonomia, de no haver-ho impedit l’esclat de la guerra.

MeNTrestant a BAnyOLeS...

Banyoles va aprofitar les noves regles institucionals i l’autonomia en la mesura que li va ser possible. Va prendre decisions per mitjans democràtics (referèndum sobre la ubicació del mercat del bestiar a la Plaça del Monestir o a les Rodes ); va intentar impedir l’obertura de prostíbuls; va actuar detenint elements d’extrema dreta que van destruir plaques amb els noms de carrers, i, ja en època de la guerra, va emetre moneda pròpia i va decretar la municipalització de l’habitatge.

Val a dir, però, que la potencialitat democràtica va quedar estroncada no solament per l’esclat de la guerra civil, sinó per la dissolució dels ajuntaments democràtics en ocasió dels fets d’octubre de 1934.

La InTeRnACionAl