dilluns, 14 d’abril del 2008

La NoVa DonA

En el lloc que es mereix

En 1930 hi havia més de 7 milions d’homes que treballaven per un salari, en front d’un milió de dones. D’aquestes, un 80% eren solteres o vídues. Cobraven la meitat del salari masculí, Més del 50% de les dones eren analfabetes. No hi havia llars d’infants on deixar els nens petits fills de mares treballadores. Les dones no podien treballar sense el permís del marit, ni tenir un negoci propi. El salari de les dones el cobrava el seu marit.

Insultar o desobeir el marit, com l’adulteri, eren delictes castigats amb presó.

Moltes dones van lluïtar per canviar aquesta situació: Clara Campoamor, Margarita Nelken, Victoria Kent, Dolores Ibárruri, Federica Montseny, cadascuna des de la seva ideologia.

La Segona República va reconèixer el dret de vot de les dones; l’accés a qualsevol tipus de responsabilitat pública, el matrimoni civil i el divorci, la patria potestat compartida entre pare i mare. El 1936 es legalitza l’avortament a Catalunya.

Es va reglamentar el permis de maternitat; el salari havia de ser igual per a homes i dones.

Fotos de dalt a baix: Clara Campoamor, margarita Nelken, Victòria Kent, Dolores Ibárruri i Frederica Montseny

MeNTrestant a BAnyOLeS...

També a Banyoles les coses van canviar una mica per a les dones. A les eleccions municipals de 1934, les dones exerceixen el seu vot; Rosa Pujol i Roura, nascuda a Banyoles el 1892 i morta a Angoulême el 1939, va ser regidora de l’Ajuntament de Banyoles des de l’octubre de 1938 fins a començaments de 1939 pel PSUC ( actualment té un carrer dedicat a la ciutat); moltes dones van tenir un paper important en la vida política i cultural.

Foto dalt dreta: Dones netejant la roba en un rec de Banyoles. Foto dalt esquerra: dones fent un paseig amb bicicletas. Foto baix dreta: Rosa Pujol i Roura. Foto baix esquerra: dones treballadores


La InTeRnACionAl